Wat is nu een goochelaar precies?
Goochelen is een bekend fenomeen dat een goochelaar doet, maar het is niet voor iedereen een begrip dat helder is. Het woord betekent letterlijk ‘de kunst van het schijnbaar onmogelijke’. Deze kunst komst voort uit de podium- en straatkunst waarbij met vlugge hand- en vingerbewegingen een optisch effect werd gecreëerd. Hierdoor lijkt het dat er iets gebeurde wat onmogelijk was. Tegenwoordig is goochelen veel uitgebreider en houdt het veel meer in dan alleen een vlugge handbeweging op straat. Wel moest je opletten dat je niet werd beticht van zwartekunsten, want daar stond in veel volkeren de doodstraf op. Nu wordt goochelen vooral gebruikt als entertainment tijdens een feestje of bij een avond uitgaan.
Hoe is het vak ontstaan?
Het is niet helemaal duidelijk hoe het goochelen precies is ontstaan vroeger. Nooit is er een eenduidige theorie naar voren gekomen waaruit het begin kan worden afgeleid. Er zijn daarom meerdere theorieën, maar die van de sjamanen wordt het meest gevolgd. Die theorie houdt in dat de sjamanen hun macht binnen hun gemeenschap wilden vergroten door middel van goochelen. Maar ook oplichters en dieven maakten en maken gebruik van goocheltrucs. Zoals we het goochelen vandaag de dag kennen moet hij ongeveer in de 18e eeuw ontstaan zijn tijdens de esoterische filosofie. In de 19e eeuw werd het goochelen verheven tot een podium- en straatkunst maar moest je oppassen dat je niet werd beticht van zwartekunsten.
Het spel ‘balletje-balletje’ is een van de bekendste, maar ook oudste spelen. Dit spel houdt in dat je met vingervlugheid eenvoudig kan worden bedrogen met een bal onder een beker. De bekers worden snel heen en weer geschoven en je moet dan raden onder welke beker het balletje zit. Goochelen heeft dus niets te maken met bovennatuurlijke krachten, want veel trucs worden gewoon in de winkels gekocht. In Nederland zijn er drie officiële winkels waar je goocheltrucs als goochelaar kan kopen. Vroeger toen het nog in de kinderschoenen stond, werden de trucs bedacht en in het geheim met elkaar gedeeld. Toen bestonden er geen winkels en werden ze op kleine briefjes geschreven.
Wat is het verschil tussen een tovenaar en een goochelaar?
Tegenwoordig wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen tovenaars en goochelaars. Als we het hebben over toveren dan hebben we het over kunsten met bovennatuurlijke krachten. Deze krachten zien we eigenlijk alleen in sprookjes. Als we spreken over goochelen dan gaat het over het uitvoeren van trucs die een handigheid vergen, zoals met vingervlugheid waarbij het onmogelijk is maar met uitleg mogelijk is. Goochelaar is dus eigenlijk een eeuwenoud beroep waarbij er vroeger minder begrip was voor het onderscheid tussen tovenaren en goochelaars, maar waar we dat tegenwoordig wel duidelijk hebben.
In Nederland hebben we meer dan twintig goochelverenigingen met de NMU, Nederlandse Magische Unie, als overkoepelend orgaan. Jaarlijks zijn er congressen, kampioenschappen voor zowel jeugd als volwassenen en bestaat er een geheimhouding binnen de wereld. Fred Kaps is driemaal wereldkampioen geworden als goochelaar en Ricard Ross zelfs tweemaal.